Hunden kissar mycket; orsak och behandling

Att din hund kissar mycket och länge kan vara normalt. Om du har en hund som kissar mycket som en konsekvens av att hon druckit stora mängder vatten, exempelvis efter en varm dag i parken, är den ökade urinmängden inte vare sig alarmerande eller uppseendeväckande.

En hund som kissar frekvent kan förvisso vara sjuk, men innan du oroar dig; läs artikeln och ta del av de råd som ges gällande när din hund ska uppsöka en veterinär.

 

Hur ofta ska en hund kissa?

En hund behöver i regel kissa en gång var fjärde till sjätte timme, Bekräftar veterinären Donna Solomon som pratat med djurpublikationen Care.com. Det är dock inte ovanligt att en hund kissar så sällan som var tolfte timme, så variationen är stor klargör hon.

Faktorer som påverkar hur ofta din hund kissar inkluderar din hunds:

  • Diet
  • Vattenintag
  • Aktivitetsnivå
  • Möjlighet att kissa, det vill säga bli rastad

Din hunds ras, ålder samt vikt och storlek påverkar dock inte den frekvens vari din hund urinerar.

 

Hur ofta måste valpar kissa?

Valpar har en mindre urinblåsa i jämförelse med vuxna hundar och behöver därför kissa mer frekvent. Valpar måste i regel kissa en gång per timme, och ibland oftare än så. Det är av stor vikt att du vänjer din valp vid ett specifikt kiss-schema för att hon snabbt ska bli rumsren.

 

Hundar som tar medicin; hur ofta måste de kissa?

Hundar som behandlas med hjälp av läkemedel, exempelvis hjärtmedicin, måste i regel kissa oftare i jämförelse med hundar som inte behandlas med läkemedel. I regel räcker en extra promenad dagligen vari den medicinerade hunden får chans att kissa.

 

Läs mer: Mina tre favorithundraser.

 

När ska man ringa veterinären?

En hund som kissar mycket frekvent kan lida av en urinvägsinfektion, en njursjukdom, en leversjukdom alternativt diabetes. En hund som ofta gnäller vid ytterdörren och ständigt vill ut och kissa ska därför undersökas av en veterinär, så att eventuella sjukdomar kan uteslutas.

Du ska även ha uppsikt på huruvida din hund har ont när han kissar, då smärta vid urinering utgör en röd flagg som innebär att du ska boka in en tid hos veterinären så snabbt du kan. Att du upptäcker symptom som vittnar om att din hund har en urinvägsinfektion är extra vanligt i samband med att den första snön faller, då det är lättare att se att urinen är mörkare än vanligt i den snö som återfinns på marken.