Hur du gör för att nästa årskort ska betala sig självt

Hur du gör för att nästa årskort ska betala sig självt

Alla som regelbundet går på fotboll vet att ett årskort, jämfört med enstaka matchbiljetter, är givet för att spara pengar som kan läggas på roligare saker. Men det är inte alltid lika uppenbart vad man borde göra för att spara pengar på nästa årskort. Faktum är att ett simpelt knep kan låta ditt nästa årskort bekosta sig självt – eller i alla fall göra att nästa årskort svider avsevärt mycket mindre i plånboken.

Om du redan nu vet med dig att du kommer köpa ett årskort nästa år så kan det vara en god idé att nu lägga undan pengar för detta, och hitta ett bankkonto med hög sparränta. Om du hade satt in pengar för ett år sedan, med den bästa sparräntan 2019, så hade årets årskort kunnat bli riktigt billigt för dig. Det är dock inte för sent att hitta den bank som ger bäst sparränta i år.

Ha råd till nästa årskort med ett bankkonto med sparränta

När man tänker på banker och sparränta så tänker man sig oftast antingen nollränta eller en riktigt låg ränta. Detta är visserligen sant när det kommer till den sparränta Swedbank eller den sparränta SEB ger dig. Men mindre banker erbjuder oftast bankkonton med rätt attraktiva räntesatser. Om du tar dig tiden att hitta banken med den högsta sparräntan så kan du göra en riktigt bra affär.

Den som pratar om ränta bör dock göra rätt i att vara tydlig. Begrepp som nominell och effektiv ränta, eller sparränta med insättningsgaranti kan göra den bäste förvirrad – vilket är varför vi ska hålla det här enkelt. Ett av de viktigaste valen du kommer göra när du ska hitta bankkonto med den bästa sparräntan för dig är välja mellan om du vill ha en bunden sparränta eller en rörlig sparränta.

Bunden eller rörlig sparränta?

Ett konto med en bunden sparränta erbjuder i regel en högre ränta än ett med en rörlig sparränta. Det finns dock en avgörande nackdel med en bunden sparränta. Som namnet antyder så krävs det då att du binder upp ditt sparande under en viss tid. Detta kan visserligen vara lätt gjort om du vet med dig att du ska köpa ett nytt årskort om exempelvis två år, men det passar inte alla. Om du istället vet att du har många löpande utgifter så bör du då snarare leta efter den bästa rörliga sparräntan.

Ifall du skaffar ett sparkonto som har en rörlig sparränta kan du komma åt dina pengar när som helst. Även om denna räntan kan vara något lägre än på ett konto med bunden sparränta så gör det dig mer flexibel med din ekonomi. I slutändan så är det ändå för dig som dina pengar på sparkontot jobbar, och därför ska du välja det alternativ som passar bäst för dig och din livsstil. 

De som följer fotboll vet att det kan vara en dyr sport, både för spelare och supportrar. Men när man tänker på det rationellt så finns det ingen anledning till varför du inte skulle ha dina pengar på ett sparkonto med bra sparränta – speciellt inte när det innebär att du kan få mer pengar över till fotbollen!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0