Mina tre favorithundraser

Jag har tre hundraser som jag alltid har tyckt lite mer om än alla andra, och jag tänkte passa på att berätta om varför just de är de bästa hundarna som finns.

Yorkshireterrier:

Det är väl ingen överraskning att denna fantastiska lilla hund härstammar från Yorkshire i Storbritannien där de har utvecklats och avlats till perfektion sedan någon gång på 1800-talet. Rasen uppstod när skotska arbetare kom till staden för att söka jobb. När de kom hade de med sig olika små terrier, som de sedan korsade tills de hade fått fram en riktigt bra och trevlig hund. I början fanns det inte riktigt några krav för vad som fick kallas Yorkshire terrier. Hade den bara rätt färg, lång päls, kuperad svans, trimmade öron, såg ut som en terrier och kunde skälla, var det per definition en Yorkie.

Numera har pälsen mycket stor betydelse för rasen. Håret måste vara blankt, silkigt, rakt och fint. Från nacken till svansroten måste pälsen vara från mörkgrå till svart. Pälsen har ytterligare en bra egenskap. Den är nämligen hyperallergen, vilket innebär att många hundallergiker klarar av den väldigt bra.

Rasen ska ha väldigt hög självkänsla, bete sig stolt och lite som en viktigpetter som tar sig själv på mycket stort allvar. Det kan vilken yorkshire terrier uppfödare som helst intyga.

Bedlingtonterrier:

Även min andra favorithund är en terrier, och även den är allergivänlig. Utöver det har dessa två raser inte så värst mycket annat gemensamt.

Bedlington terriern är en påtagligt vänlig hund som älskar mys och gos, samtidigt som den har väldigt stark jaktinstinkt och inte backar för att jaga djur genom trädgården. 

De föddes också upp i England, och många raser användes för att få fram just den perfekta korsningen. Vinthund och bullterrier är två av dem. Båda märks väldigt tydligt i dagens Bedlington. De är blixtsnabba och backar inte för något.

En av nackdelarna med rasen är att de lätt kan bli en enmanshund, och de fegar inte ur för att skydda sina ägare mot andra människor, inte ens om det råkar vara ägarens partner.

Grand Danois:

Nästa favorithund skiljer sig väldigt mycket från de andra två småttingarna. Grand Danois brukar beskrivas som en mycket majestätisk hund, som är vänlig, hänsynstagande och kanske lite slö då och då. Det är väldigt bra egenskaper, med tanke på att det är världens största hundras

Det finns olika teorier om rasens ursprung, men de flesta handlar om att de från början var ganska otäcka krigshundar som man inte gosade med i onödan. I takt med att krigen blev allt mer mekaniserade tappade hundar som kunde attackera och bita ihjäl fiender på slagfältet sin betydelse, men militärerna fortsatte att uppskatta rasen och tog med tiden hem dem till familjen. Då dröjde det inte länge innan man såg fördelar med en mindre aggressiv hund, och på det temat fortsatte aveln fram till idag.

Hunden kan ha många olika färger. Antingen är den Gul (brun), svart, blå (grå) eller harlekin (dalmatiner-päls). Mankhöjden på en hane kan vara upp till ca 80 – 85 cm.

Vill du veta mer om dessa raser eller någon annan, rekommenderar jag ett besök på Kennelklubbens hemsida eller läsa mer om klubbens historia.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0